George Gershwin

Jacob Gershowitz, beter bekend als George Gershwin

Naam: Jacob Gershowitz

Geboren: 26 september 1898, Brooklyn, New York, Verenigde Staten

Gestorven: 11 juli 1937, Hollywood, Los Angeles, Verenigde Staten

Beroep: componist, pianist, songwriter, jazzmuzikant, filmcomponist

Muziekstijl: klassieke muziek, jazz, opera

Bekende werken:

Korte biografie:

In 1916 begon Jacob Gershowitz (later bekend als George Gershwin) als liedjescomponist, wat in de Verenigde Staten bekend stond als Tin Pan Alley. Tin Pan Alley houdt in dat een liedjescomponist zijn muziek speelde in een winkel waar bladmuziek werd verkocht. Dit om de verkoop van zijn eigen bladmuziek te vergroten. Zijn broer Ira Gershwin schreef veel van de teksten. Later kwam Gershwin in contact met theaterproducenten. Hierdoor begon hij te schrijven voor Broadway.

Ondanks zijn successen in de jazz en musical genre, wilde hij als klassieke componist gezien worden. Hij volgde lessen bij onder andere Stravinsky, Poulenc, Milhaud en Ravel. Ravel zou het volgende tegen Gershwin hebben gezegd:

"Waarom wilt u een tweederangs Ravel worden, 
wanneer u al een eersterangs Gershwin bent?"

In 1935 voltooide hij zijn meesterwerk, Porgy and Bess. Bijzonder aan deze opera is dat alle gezongen rollen door getinte zangers en zangeressen vertolkt werden. Slechts een paar zeer kleine ‘sprekende’ rollen werden door blanken vertolkt. Gezien de tijd was dat een bijzonder gewaagde zet! De opera was in zijn leven alleen niet succesvol. Dit bedroefde Gershwin enorm. Tegenwoordig is het een gewaardeerde opera, maar wordt het alsnog weinig uitgevoerd omdat het moeilijk blijkt een geschikte bezetting te vinden.

Op 38-jarige leeftijd overleed George Gershwin aan de gevolgen van een hersentumor. Hij stierf als een rijk man, maar had bij zijn leven niet de erkenning gekregen die hij zo graag had gewild. Na zijn dood heeft zijn werk meer waardering gekregen (ook onder de liefhebbers van klassieke muziek) en worden met name ook de klassieke werken regelmatig in de concertzaal uitgevoerd.

De originele poster van Porgy and Bess (1935)

Ga terug naar: 2018/2019 – Klassieke muziek

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Eén opmerking over 'George Gershwin'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: