Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Naam: Ludwig van Beethoven

Geboren: 16 december 1770, Bonn, Noordrijn-Westfalen, Duitsland

Gestorven: 26 maart 1827, Wenen, Oostenrijk

Beroep: componist, pianist, violist, organist

Muziekstijl: klassieke muziek

Bekende werken:

Korte biografie

Ludwig van Beethoven was geboren in 1770 in het Duitse Bonn. Zijn muziekstijl sloot perfect aan op dat van Mozart en Haydn, welke alle drie worden gerekend tot de Eerste Weense School. Beethoven bracht het Classicisme (1730-1820) tot voltooiing en leidde de Romantiek (1815-1910) in. Hij is een van de invloedrijkste componisten en heeft een grote invloed gehad op de 19e-eeuwse muziek.

Op 11-jarige leeftijd begon Beethoven met orgellessen en schreef hij zijn eerste composities. Op zijn dertiende bezocht Beethoven, samen met zijn moeder, Nederland. Hier mocht hij in zowel Den Haag als Rotterdam voor onder meer Prins Willem V van Oranje-Nassau. In datzelfde jaar componeerde Beethoven zijn allereerste pianoconcert.

In november 1792 verhuisde Beethoven naar Wenen, waar hij lessen volgde bij Haydn. Het klikte niet tussen die twee. Haydn was namelijk verbaasd over de woede in de muziek van Beethoven en probeerde daardoor de publicatie van Beethovens eerste pianotrio’s tegen te houden. Daarom volgde Beethoven in het geheim lessen bij Schenk, waarbij het wel klikte.

Zijn derde symfonie ‘Eroica’ was opgedragen aan Napoleon, maar toen Beethoven hoorde dat Napoleon zichzelf als keizer had uitgeroepen, kraste Beethoven zijn naam zo heftig van het titelblad, dat er een gat achterbleef.

Rond 1818 werd het gehoor van Beethoven steeds slechter. En in de periode daarna verergerde diverse kwalen van Beethoven. In die tijd was Beethoven niet heel productief meer, maar werkte hij wel aan zijn grootste werken. Waarvan symfonie nr. 9 een van de grootste is, met het bekende ‘Ode an die Freude’. Deze rondde hij af in 1824. Het verhaal gaat dat bij de première van deze symfonie was Beethoven al zo slechthorend, een van de solisten Beethoven om moest draaien om hem te laten zien dat het publiek voor hem applaudisseerde.

In de maanden tussen 1826 en 1827 ging de gezondheid van Beethoven steeds verder achteruit. Hij kreeg een longontsteking, geelzucht en waterzucht. In deze periode heeft Beethoven zijn laatste werk geschreven.

Op 26 maart 1827 lag Beethoven op zijn sterfbed in Wenen. Er stak in de middag een zware storm op. Na een lichtflits kwam er een flinke donderslag. Hierdoor opende Beethoven zijn ogen een laatste keer, hief zijn rechterhand en keek enkele seconde op, met zijn vuist gebald en een zeer ernstige, dreigende uitdrukking op zijn gezicht. Toen hij zijn hand liet terugvallen op zijn bed, sloot hij half zijn ogen. Er was geen ademtocht meer en geen hartslag. Beethoven was overleden.

Er is onduidelijkheid over wat zijn laatste woorden zouden zijn geweest. Er wordt gespeculeerd dat dit zijn laatste woorden waren:

"Jammer, jammer, te laat!" 

Men denkt dat het komt omdat de twee flessen goede wijn niet op tijd aan waren gekomen voor Beethoven om van te kunnen genieten.

In de podcast ‘Klassieke Mysteries‘ van Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp, wordt er aandacht besteedt aan een mysterie rondom Ludwig van Beethoven. Daarin wordt ook het verhaal verteld over zijn laatste woorden. Ik raad je enorm aan deze podcast te luisteren. Zie onder aan de pagina.

Titelblad van de derde symfonie ‘Eroica’, waarbij de naam Napoleon Bonaparte is weggekrast
Klassieke Mysteries – seizoen 1, aflevering 3: Werd Beethoven vergiftigd?

Ga terug naar: 2018/2019 – Klassieke muziek

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: