
Naam: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Geboren: 7 mei 1840, Votkinsk, Oedmoertië, Rusland
Gestorven: 7 mei 1893, Sint-Petersburg, Rusland
Beroep: componist, pianist, muziekpedagoog
Muziekstijl: klassieke muziek
Bekende werken:
- Het Zwanenmeer (1877)
- Symfonie nr. 4 in f-mineur (1877-1878)
- 1812 Overture (1880)
- Romeo en Julia (1880)
- Symfonie nr. 5 in e-mineur (1888)
- De Notenkraker (1891-1892)
- Symfonie nr. 6 ‘Pathétique’ (1893)
Korte biografie
Tsjaikovski begon pas vrij laat met componeren. Hij was eerst ambtenaar en ging daarna muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg. Later werd hij leraar aan het conservatorium van Moskou (dat net was geopend). In 1877 bood een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, hem de mogelijkheid om zijn leven geheel te wijden aan het componeren. Deze financiële steun werd in 1890 stopgezet vanwege onduidelijke redenen. De mogelijkheid is er dat het kwam omdat Tsjaikovski de gravin nooit heeft willen ontmoeten. Een andere, onbewezen, theorie is dat de gravin zich niet kon verenigen met de seksuele geaardheid van Tsjaikovski.
Tsjaikovksi heeft zes verschillende symfonieën geschreven, maar ook tien opera’s, meerdere pianowerken en vioolconcerten. De meeste zullen hem echter herkennen vanwege zijn balletmuziek, waaronder het Zwanenmeer en de Notenkraker. Dat muziek een belangrijke rol speelde in het leven van Tsjaikovski blijkt niet alleen uit de grote hoeveelheid gecomponeerde muziek, maar ook uit de quote van hem:
"Er zou echt reden genoeg zijn om gek te worden als er geen muziek was"
Hij slaagde om invloeden uit de West-Europese klassieke wereld te verbinden met de Russische muziek. Zijn muzikale voorkeur ging uit naar Mozart en Mendelssohn. Daarnaast waren zijn werken ook geliefd vanwege de orkestratie en rijkdom aan melodieën. Door landgenoten uit zijn tijd, in het bijzonder door de componisten van de nationalistische-Russische groep ‘Het Machtige Hoopje‘, werd zijn muziek als te Westers bestempeld.
Tsjaikovski reisde veel en werd overal geëerd, maar was een eenzaam mens. Op 53-jarige leeftijd stierf hij in Sint-Petersburg aan cholera. Toch wordt er nog steeds getwijfeld aan de doodsoorzaak van Tsjaikovski. Er zijn geruchten die zeggen dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben door zichzelf te vergiftigen. Dit zou hij gedaan hebben nadat hij veroordeelt werd door voormalige studievrienden op de beschuldiging dat hij homoseksueel zou zijn.

Ga terug naar: 2018/2019 – Klassieke muziek