Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Naam: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Geboren: 7 mei 1840, Votkinsk, Oedmoertië, Rusland

Gestorven: 7 mei 1893, Sint-Petersburg, Rusland

Beroep: componist, pianist, muziekpedagoog

Muziekstijl: klassieke muziek

Bekende werken:

Korte biografie

Tsjaikovski begon pas vrij laat met componeren. Hij was eerst ambtenaar en ging daarna muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg. Later werd hij leraar aan het conservatorium van Moskou (dat net was geopend). In 1877 bood een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, hem de mogelijkheid om zijn leven geheel te wijden aan het componeren. Deze financiële steun werd in 1890 stopgezet vanwege onduidelijke redenen. De mogelijkheid is er dat het kwam omdat Tsjaikovski de gravin nooit heeft willen ontmoeten. Een andere, onbewezen, theorie is dat de gravin zich niet kon verenigen met de seksuele geaardheid van Tsjaikovski.

Tsjaikovksi heeft zes verschillende symfonieën geschreven, maar ook tien opera’s, meerdere pianowerken en vioolconcerten. De meeste zullen hem echter herkennen vanwege zijn balletmuziek, waaronder het Zwanenmeer en de Notenkraker. Dat muziek een belangrijke rol speelde in het leven van Tsjaikovski blijkt niet alleen uit de grote hoeveelheid gecomponeerde muziek, maar ook uit de quote van hem:

"Er zou echt reden genoeg zijn om gek te worden 
als er geen muziek was"

Hij slaagde om invloeden uit de West-Europese klassieke wereld te verbinden met de Russische muziek. Zijn muzikale voorkeur ging uit naar Mozart en Mendelssohn. Daarnaast waren zijn werken ook geliefd vanwege de orkestratie en rijkdom aan melodieën. Door landgenoten uit zijn tijd, in het bijzonder door de componisten van de nationalistische-Russische groep ‘Het Machtige Hoopje‘, werd zijn muziek als te Westers bestempeld.

Tsjaikovski reisde veel en werd overal geëerd, maar was een eenzaam mens. Op 53-jarige leeftijd stierf hij in Sint-Petersburg aan cholera. Toch wordt er nog steeds getwijfeld aan de doodsoorzaak van Tsjaikovski. Er zijn geruchten die zeggen dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben door zichzelf te vergiftigen. Dit zou hij gedaan hebben nadat hij veroordeelt werd door voormalige studievrienden op de beschuldiging dat hij homoseksueel zou zijn.

Scene uit het ballet ‘het Zwanenmeer’

Ga terug naar: 2018/2019 – Klassieke muziek

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: