Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

Naam: Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart

Geboren: 27 januari 1756, Salzburg, Oostenrijk

Gestorven: 5 december 1791, Wenen, Oostenrijk

Beroep: pianist, violist, dirigent

Muziekstijl: klassieke muziek

Bekende werken:

Korte biografie

Wolfgang Amadeus Mozart was het zevende kind van de Mozart-familie. Helaas waren al zijn broertjes en zusjes al op jonge leeftijd overleden, op één na. Maria Anna (“Nannerl”) leefde nog. Als driejarige kon Mozart al vrij eenvoudige pianostukjes uit zijn hoofd leren in een half uur tijd en op vijfjarige leeftijd begon Mozart al met componeren.

In juni 1763 begon de familie Mozart aan een tour door Europa, die meer dan drie jaar zou duren. Zij bezochten onder andere Beieren, Mannheim, Luik en zelfs Den Haag. In 1765 vertrokken zij per trekschuit van Rotterdam naar Den Haag, waar ze op 11 september 1765 aankwamen. Hier mocht Mozart spelen voor prinses Carolina van Oranje-Nassau en de prins Willem V van Oranje-Nassau.

Nadat zijn zus de buiktyfus had gekregen in Nederland, kreeg Mozart dit ook. De artsen van de prins van Oranje-Nassau hebben Mozart en zijn zus hieraan behandelt. Op 22 januari 1766 waren ze allebei weer voldoende hersteld om een concert te kunnen geven in de Oude Doelen. Later vertrokken ze naar Amsterdam om nog een tweetal concerten te geven. Op 11 maart 1766 woonde Mozart een plechtige inhuldiging van stadhouder Willem V bij, in Den Haag. Speciaal voor die gelegenheid componeerde Mozart een reeks variaties op het Wilhelmus.

Na een hoop gereis kwam Mozart uiteindelijk weer terug in zijn geboortestad Salzburg. Hier voelde hij zich echter niet gewaardeerd. Daarom vertrok hij naar Wenen, waar hij introk bij de familie Weber. Daar werd hij verliefd op de zangeres Constanze. In 1787 reisde ook Ludwig van Beethoven af naar Wenen, in de hoop les te kunnen krijgen van Mozart.

Op 4 maart 1791 gaf Mozart zijn laatste publieke optreden en in juli van datzelfde jaar werd zijn vierde zoon geboren, die later bekend zou worden als Wolfgang Mozart jr. Hoewel Mozart geheel uitgeput was van het vele werk, aanvaarde hij toch nog een geheime opdracht, namelijk het componeren van een requiem.

Mozart werd gekweld door een depressie en had de waanvoorstelling vergiftigd te zijn. Vanaf 20 november 1791 werd Mozart zo ernstig ziek, dat hij in bed bleef. Begin december leek het nog even goed te gaan, maar op 5 december 1791, om vijf minuten voor één, stierf hij. Compleet blut en met een onvoltooid requiem.

Jaren later is pas echt duidelijk geworden hoe hij was overleden. Mogelijk kwam dit door een nierziekte of aan een zware infectie. In de podcast ‘Klassieke Mysteries‘ hebben ze een aflevering gewijd aan de mysterieuze dood van Mozart. Deze is onderaan de pagina te beluisteren. Ik raad het je zeker aan!

Ook YouTube-channel ‘Inside the Score‘ gelooft dat Mozart een muzikaal genie was. Kijk de video onderaan de pagina voor het antwoord!

Plakkaat van Mozart in Den Haag, op de hoek van het Spui (waar de Primark staat)
Klassieke Mysteries – seizoen 1, aflevering 1: Voorspelde Mozart zijn eigen dood?
Inside the Score – Why is Mozart genius – Part I
Inside the Score – Why is Mozart genius – Part II

Ga terug naar: 2018/2019 – Klassieke muziek

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: