Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi

Naam: Antonio Luvio Vivaldi

Geboren: 4 maart 1678, Venetië, Veneto, Italië

Gestorven: 28 juli 1741, Wenen, Oostenrijk

Beroep: componist, violist, priester

Muziekstijl: Barokmuziek

Bekende werken:

Korte biografie

Antonio Vivaldi werd geboren in Venetië en mogelijk zelfs tijdens een aardbeving. De vader van Vivaldi was ook een violist in San Marco. Vivaldi heeft niet alleen zijn vioolkunsten geërfd van zijn vader, maar ook zijn rode haarkleur.

Op zijn vijftiende begon Vivaldi aan zijn priesteropleiding en daar komt zijn bijnaam ‘il prete rosso’ (‘de rode priester’) vandaan. In 1703 werd hij gewijd als priester. Een jaar later hoefde hij niet meer deel te nemen aan de heilige mis in verband met zijn slechte gezondheid: hij leed aan astma. Maar sommigen zeiden dat hij de mis niet meer mocht opdragen, omdat hij gewoon muziek op ging schrijven op het moment dat hij inspiratie kreeg.

In 1704 werd Vivaldi benoemt tot viool- en zangleraar van het Conservatorio dell’Ospedale della Pietà, het beroemdste en meest prestigieuze muzikale centrum. In 1705 werden zijn eerste composities uitgegeven. De volgende twee decennia waren uiterst productief voor hem. Hij vestigde zijn naam als een van de beste violisten en componisten van zijn tijd. In 1718 nam hij verlof van het conservatorium om te werken voor prins Phillip van Hesse-Darmstadt. In 1723 en 1724 reisde Vivaldi af naar Rome, waar hij een keer voor paus Innocentius XIII speelde.

Vivaldi’s muziek was vernieuwend. Zijn composities waren helder, met harmonische contrasten en vaak slaagde hij er ook in vernieuwende melodieën en thema’s te bedenken. Hij vond het belangrijk dat zijn muziek de massa’s aansprak, in plaats van alleen maar de intellectuele elite. In het vrolijke karakter van zijn muziek is dan ook het plezier van het componeren van Vivaldi te horen.

Vanaf de jaren ’30 van de 18e eeuw ging het minder met Vivaldi. Het Italiaanse publiek werd moe van zijn muziek. In 1737 besloten de kerkautoriteiten dat de opera’s niet meer ten gehore gebracht mochten worden, omdat hij niet langer zijn priesterambt uitvoerde. Ook weigerde het conservatorium in 1738 om zijn contract te vernieuwen. Vivaldi reisde naar Wenen om zijn vriend Karel VI op te zoeken, maar deze overleed twee jaar later in 1740. De nieuwe heersers van Oostenrijk hadden geen belangstelling voor kunst, vanwege de Oostenrijkse Succesieoorlog.

Op 28 juli 1741 stierf Vivaldi in Wenen. Arm, ziek en genegeerd door het publiek. Hij werd begraven in een naamloos graf.

Tegenwoordig wordt Vivaldi beschouwd als de belangrijkste Barok-figuur uit zijn tijd, maar een eeuw geleden was zijn naam haast niet bekend. Pas in de jaren ’30 van de twintigste eeuw kwam er belangstelling voor Vivaldi’s werk. Het bekende werk ‘De Vier Jaargetijden’ werd pas in 1947 voor het eerst op de plaat gezet, welk een grote invloed had op de populariteit van de componist. Vivaldi schreef zo’n 770 werken.

De Vier Jaargetijden (Le Quattro Stagioni), een van de beroemdste werken van Vivaldi

Ga terug naar: 2018/2019 – Klassieke muziek

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: