Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach

Naam: Johann Sebastian Bach

Geboren: 21 maart 1685, Eisenach, Thüringen, Duitsland

Gestorven: 28 juli 1750, Leipzig, Saksen, Duitsland

Beroep: componist, violist, organist, klavecinist, muziekpedagoog, dirigent

Muziekstijl: Barokmuziek

Bekende werken:

Korte biografie

Bach komt uit een geslacht van professionele musici in Noord-Duitsland, wat kan worden herleid tot de vroege 16e-eeuw. Doordat hij uit een muzikale familie kwam (zijn vader was een gerespecteerde violist), ging zijn familie er automatisch vanuit dat hij ook aanleg had voor muziek. Toch heeft Bach in zijn jonge jaren weinig muziekonderwijs genoten.

Er wordt beweerd dat Bach zijn ogen al bijna had geruïneerd op zijn negende, omdat hij bij maanlicht stiekem partituren overschreef. In datzelfde jaar werd Bach ook wees en kwam hij terecht bij het gezin van zijn oudste broer.

Op zijn vijftiende werd Bach aangesteld in het koor van Lüneberg, waar hij zijn muzikale talenten op ieder vlak kon benutten. In 1707 verhuisde Bach naar Mülhausen om als organist te werken. Daar trouwde hij met zijn eerste vrouw, welke in 1720 overleed. Anderhalf jaar later trouwde hij opnieuw en kreeg hij, naast de zeven kinderen uit zijn eerste huwelijk, nog eens dertien kinderen. Tien van zijn twintig kinderen zijn tijdens hun jeugd al overleden.

In april 1723 werd Bach benoemt als cantor in de Thomaskirche in Leipzig. Hier bleef hij werken tot aan zijn dood. Zijn werk hield onder andere in dat hij tijdens de diensten het kerkorgel moest bespelen en muziek moest schrijven voor de diensten van zowel de Thomaskirche als de Nicolaikirche. In deze tijd heeft hij zijn meest bekende werken geschreven.

Tegen het eind van zijn leven verslechterde zijn zicht als gevolg van grauwe staar. Hier is hij in 1747 aan geopereerd, maar dit had geen effect. Uiteindelijk kon hij, als door een wonder, weer zien. Toen kon hij weer verder met het schrijven van zijn laatste werk. Tien dagen na het voltooien, stierf Bach aan een hersenbloeding. Bach werd eerst begraven op het kerkhof van de Sint-Johanneskerk in Leipzig, maar is in 1949 overgebracht naar de koorkamer van de Thomaskirche.

Bach wordt door de meeste muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de kunstmuziek. Dit is vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde.

Over het oeuvre van Bach is een hoop te vertellen. Zoveel zelfs, dat je daar hele pagina’s over kan schrijven. Gelukkig heeft YouTube-channel ‘Inside the Score‘ er een video over gemaakt. Deze kan je onderaan de pagina checken!

Het door Bach zelf ontworpen monogram met de spiegelbeeldig in elkaar verweven initialen van zijn naam: JSB
Inside the Score – A Complete introduction to J.S. Bach

Ga terug naar: 2018/2019 – Klassieke muziek

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Eén opmerking over 'Johann Sebastian Bach'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: