
Naam: Sergej Sergejevitsj Prokofjev
Geboren: 27 april 1891, Sontsovka (tegenwoordig Oekraïne), Rusland
Gestorven: 5 maart 1953, Moskou, Rusland
Beroep: componist, pianist, muziekpedagoog
Muziekstijl: Klassieke muziek
Bekende werken:
- Luitenant Kizjé (1934)
- Romeo en Julia (1936)
- Peter en de Wolf (1936)
- Symfonie nr. 5 in Bes-majeur (1944)
Korte biografie
Prokofjev werd op 27 april 1981 geboren. Zijn vader was ingenieur en zijn moeder was een begaafde amateur pianiste. Zijn eerste compositie schreef hij voor piano toen hij vijf jaar was. Op zijn negende was Prokofjev al een pianist en had hij al een opera, een ouverture en andere werken geschreven. Op zijn dertiende werd Prokofjev als jongste student toegelaten aan het Conservatorium van Sint-Petersburg. Hij had veel zelfvertrouwen en dat werd niet door iedereen goed ontvangen.
In 1918 vertrok Prokofjev naar Amerika, via Japan, met de laatste trans-Siberische trein die Rusland dat jaar verliet. Het was de bedoeling om maar een paar maanden te gaan, maar het duurde negen jaar voor hij Rusland weer zag en vijftien jaar voordat hij weer terug verhuisde. In 1932 vestigde hij zich weer voorgoed in de Sovjet-Unie.
In 1935 verhuisde Prokofjev naar Moskou, waar Stalin net de opera ‘Lady Macbeth uit het Mtzensk District‘ van Sjostakovitsj had afgekeurd in de Pravda. In Moskou had Prokofjev wat zware jaren, waar zijn beste werken uit stammen. In 1948 werd Prokofjev, samen met andere componisten, beschuldigd van formalisme. Hij werd verplicht een vernederende publieke verontschuldiging voor te lezen.
Op 61-jarige leeftijd overleed Prokofjev aan een hersenbloeding. Dit was op 5 maar 1953, precies 55 minuten vóór de dood van Stalin.
Prokofjev’s nieuwe harmonische en melodische ideeën zijn zo eigenzinnig dat hij zichzelf na slechts een paar noten al verraadt dat hij de componist is. Hij gebruikt orthodoxe akkoorden op een onorthodoxe manier en ook al is zijn muziek soms opzettelijk dissonant en agressief, hij laat de tonaliteit nergens helemaal varen. Prokofjev behoort tot dezelfde grote traditie als Tsjaikovski.

Ga terug naar: 2018/2019 – Klassieke muziek