John Williams

John Williams

Naam: John Towner Williams

Geboren: 8 februari 1932, New York, Verenigde Staten

Gestorven: /

Beroep: componist, dirigent, pianist

Muziekstijl: Soundtracks, hedendaagse muziek, post-Romantiek, jazz

Bekende werken:

Korte biografie

Op 8 februari 1932 werd John Williams geboren in New York. Zijn vader was een jazz drummer en percussionist. In 1948 vertrok Williams met zijn familie naar Los Angeles, waar hij naar school en de universiteit ging. In zijn vrije tijd studeerde hij bij de Italiaanse componist Mario Castelnuovo-Tedesco.

In 1952 kwam Williams terecht in de U.S. Air Force, waar hij piano en koper speelde, maar ook muziek arrangeerde en de U.S. Air Force Band dirigeerde. Na zijn dienst, in 1955, verhuisde Williams terug naar New York om piano te studeren aan de Juilliard School en de Eastman School of Music. Tijdens zijn studie was hij ook werkzaam als jazzpianist in vele jazzclubs.

Na zijn studie verhuisde Williams weer naar Los Angeles. Hij werkte daar, onder andere, met componist Henry Mancini (bekend van onder andere ‘the Pink Panther’). Ook was Williams een studio pianist, waar hij muziek opnam van componisten als Jerry Goldsmith, Elmer Bernstein en Henry Mancini. Daarnaast componeerde Williams een aantal tv-series en arrangeerde hij ook muziek voor een aantal popmuziek albums (zijn zoon is Joseph Williams, de zanger van de band Toto).

De eerste film waar Williams muziek voor componeerde was een B-film uit 1958, genaamd ‘Daddy-O’. Zijn eerste vermelding kwam twee jaar later in de film ‘Because They’re Young’. Vanaf toen werd Williams bekend in Hollywood. In 1967 werd hij voor het eerst genomineerd voor een Academy Award (Oscars) voor de film ‘Valley of the Dolls’. In 1971 won hij de Oscar voor de film ‘Fiddler on the Roof’ (1971). Uiteindelijk werd Williams 51 maal genomineerd voor een Oscar. 46 maal voor ‘beste filmmuziek‘ en vijf maal voor ‘beste filmsong‘. Uiteindelijk won hij 5 maal de Oscar voor ‘beste filmmuziek’, voor de films: ‘Fiddler on the Roof’ (1972), ‘Jaws’ (1976), ‘Star Wars’ (1978), ‘E.T. the Extra-Terrestrial’ (1983) en ‘Schindler’s List’ (1994). Ook heeft Williams de nodige Grammy Awards, Golden Globe Awards, British Academy Awards en Primetime Emmy Awards gewonnen.

Williams werkte in de jaren ’70 veel samen met filmmaker Steven Spielberg. Hij werd door hem benaderd voor de film ‘The Sugarland Express’ en een jaar later voor de bekende haaien film ‘Jaws’. Spielberg beval Williams aan bij George Lucas. Lucas zocht namelijk een componist voor zijn ruimte film, welke wij kennen als ‘Star Wars’ in 1977. Williams is tot aan de dag van vandaag altijd verbonden gebleven met deze films. Alle saga films (episode I-IX) zijn gecomponeerd door hem. De tussenfilms zijn niet door hem gecomponeerd, maar wel gaf Williams aan dat hij graag de thema van Han Solo voor de 2018 film ‘Solo: A Star Wars Story’ wilde schrijven, omdat hij vond dat Han Solo een beetje zijn karakter was geworden over de jaren heen.

Luke Skywalker in Star Wars: A New Hope. Verlangend naar avontuur. Schitterend begeleid door de hoorn die het thema van ‘The Force’ speelt

John Williams is nog steeds actief als componist en dirigent. Wel heeft hij aangegeven dat hij na Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker met pensioen wilde gaan. Hij is dan 67 jaar actief geweest als componist voor films en ander muziek.

Williams kan als geen ander schitterende melodieën componeren en orkestreren. Hij weet thema’s zo te schrijven, dat iedereen de muziek herkent en weet van welke film het is. Het maakt niet eens uit of je de film gezien hebt of niet.

De podcast ‘The Soundtrack Show‘ heeft een hoop afleveringen gewijd aan de muziek van John Williams. Te veel om hier online te zetten. Maar ik raad het je zeker aan deze podcast te volgen om meer te weten te komen over de muziek van John Williams, maar ook voor soundtracks in het algemeen!

YouTube-channel ‘Inside the Score‘ deed een hele analyse over hoe John Williams zijn thema’s componeert. Deze video is hieronder te vinden!

Ben Kenobi vecht tegen Darth Vader in de allereerste Star Wars-film A New Hope.

Ga terug naar: 2019/2020 – Soundtracks

Inside the Score – How John Williams composes his themes

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: