Ennio Morricone

Ennio Morricone

Naam: Ennio Morricone

Geboren: 10 november 1928, Rome, Italië

Gestorven: 6 juli 2020, Rome, Italië

Beroep: componist, dirigent

Muziekstijl: Soundtracks, klassieke muziek, jazz, pop

Bekende werken:

Korte biografie

Ennio Morricone werd op 10 november 1928 geboren in Rome. Zijn vader was trompettist en zijn moeder runde een textielbedrijf. Zijn vader was zijn eerste muziekleraar en heeft hem leren lezen en verschillende instrumenten leren spelen.

In 1941 werd Morricone aangenomen op het conservatorium Academy of St. Cecilia, op zijn 13e, waar hij onder andere trompet, compositie en koormuziek studeerde. In 1946 ontving Morricone zijn diploma voor trompet.

Morricone maakte zijn eerste composities toen hij zes jaar oud was. Vanaf 1946 was hij echt bezig met componeren. In deze tijd was het vooral muziek voor theater en klassieke muziek voor de stem en piano. Hij werd in 1953 gevraagd gevraagd om muziek te arrangeren voor wat radioprogramma’s. Hierdoor rolde hij vrij snel in de filmindustrie.

De fantastische western film Once Upon a Time in the West met de iconische mondharmonice

Nadat hij was afgestudeerd in 1954 voor de studies compositie en koormuziek, begon Morricone te componeren voor films, zij het als een ‘ghost writer‘. Dit houdt in dat de muziek op naam van een bekende componist wordt gezet. In 1961 componeerde hij zijn eerste echte film ‘Il Federale’. Zijn eerste composities voor films waren vooral voor komedies. Daarna werd hij vooral bekend van Western-films. Hiervoor werkte hij veel samen met regisseur Sergio Leone. Daarnaast heeft Morricone ook muziek gecomponeerd voor drama’s, politieke films en horror.

In 1979 werd Morricone voor het eerst genomineerd voor een Oscar voor de film ‘Days of Heaven’. Ondanks dat Morricone vele malen is genomineerd (maar liefst vijf keer), ontving hij deze pas voor het eerst voor de film ‘The Hateful Eight’ in 2016. In 2007 ontving hij de Academy Honorary Award.

Ennio Morricone wilde alleen aangesproken worden met de titel ‘The Maestro‘. Wat alleen maar terecht was, gezien de status die hij genoot. Morricone heeft meer dan 400 stukken gecomponeerd voor films en series en meer dan 100 klassieke werken! In 2017 werd Morricone onderscheiden met een OMRI (Order of Merit of the Italian Republic – Orde van Verdienste). Dit is de hoogste onderscheiding die je kan krijgen in Italië in de gebieden van literatuur, kunsten, economie en andere dingen.

Op 6 juli 2020 overleed Ennio ‘The Maestro’ Morricone op 91-jarige leeftijd na complicaties die hij had opgelopen na een val.

Ga terug naar: 2019/2020 – Soundtracks

Once Upon a Time in America

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: