Hans Zimmer

Hans Zimmer

Naam: Hans Florian Zimmer

Geboren: 12 september 1957, Frankfurt am Main, Hessen, Duitsland

Gestorven: /

Beroep: componist, producent

Muziekstijl: Soundtracks

Bekende werken:

Korte biografie

Hans Zimmer werd geboren in Duitsland, waar hij al op jonge leeftijd pianoles kreeg. Al na een paar lessen gaf de leraar aan dat hij geen zin had om Zimmer les te geven. Zimmer was namelijk vooral bezig met improviseren, in plaats van studeren. Ook op school hield hij zich vooral bezig met het maken van composities. Als tiener verhuisde Zimmer naar Engeland.

Zimmer was actief in diverse rockbands en een van de bekendste groepen waarin hij speelde was de in 1977 opgerichte Britse groep ‘Buggles‘. Ook trad Zimmer op in de videoclip ‘Video Killed the Radio Star‘. Daarnaast schreef hij ook reclamejingles. Zijn contact met film kwam door een jarenlange samenwerking met componist Stanley Myers.

Heath Ledger zette The Joker fenomenaal neer. Hier samen te zien met Christian Bale als Batman

In 1988 zocht regisseur Barry Levinson een componist voor zijn film ‘Rain Man’. Zimmer nam deze opdracht aan en dat leverde hem gelijk zijn eerste Oscarnominatie op. Maar echte naamsbekendheid kreeg hij met de film ‘The Lion King’ uit 1992. Met deze film won hij een Oscar. In 1998 werd Zimmer de vaste huiscomponist van DreamWorks Animation, waarvan de film ‘The Prince of Egypt’ zijn eerste was. In 2003 schreef hij zijn honderdste soundtrack, voor de film ‘The Last Samurai’.

Naast dat Zimmer actief is als filmcomponist, schreef hij ook muziek voor de nodige games, waarvan ‘Call of Duty: Modern Warfare 2’ misschien wel het bekendst is. In 2012 schreef hij speciaal voor de 84ste Oscaruitreiking de officiële muziek. Ook is Zimmer een veel gevraagde componist voor series, bijvoorbeeld voor ‘The Crown’ en de BBC natuurdocumentaires ‘Planet Earth II’, ‘Blue Planet II’ en ‘Seven Worlds, One Planet’.

in 2000 gaf Zimmer zijn allereerste concert ooit op het International Filmfestival van Vlaanderen-Gent. In 2010 kreeg Zimmer een ster op de beroemde ‘Hollywood Walk of Fame‘. Daarnaast ging Zimmer in 2016 op zijn eerste tournee door Europa, waaronder in Ahoy, Rotterdam (waar ik bij was!). Deze tournee is uitgebracht op CD en DVD onder de titel ‘Live in Prague’. In 2021 zou hij weer naar Nederland komen voor zijn tweede tournee door Europa, maar door de COVID-19 pandemie werd deze verplaatst naar maart 2022.

Zimmer werkt de afgelopen jaren veel samen met regisseur Christopher Nolan, welke bekend is van films als ‘Inception’, ‘Interstellar’ en ‘the Dark Knight-trilogie’. Vanwege een druk schema voor de film ‘Dune’, lukte het Zimmer niet om voor de film ‘Tenet’ muziek te componeren.

Ook staat Zimmer erom bekend veel samen te werken met beginnende componisten. Zo heeft hij bijvoorbeeld de Nederlander Junkie XL (Tom Holkenborg) opgeleid, welke uiteindelijk muziek schreef voor een flink aantal blockbusters, waaronder ‘Mad Max: Fury Road’.

Hans Zimmer is misschien wel de meest bekende componist van de moderne filmmuziek. Hij heeft een hoop bekende films gecomponeerd en heeft een hele eigen sound.

Pirates of the Caribbean: At World’s End is misschien wel de meest epische ‘Pirates’ film uit de serie!

Ga terug naar: 2019/2020 – Soundtracks

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: