Ben je helemaal geTik(Tok)t?!

30 september 2020


Ja, ik geef het maar gelijk toe: IK DOE AAN TIKTOK!

Zo, het hoger woord is eruit. Het is nu aan de medemens om hierover te oordelen. Maar maakt u zich maar geen zorgen, ik geef zelf verder niets om wat mensen ervan vinden dat ik aan TikTok doe. Het is leuk tijdverdrijf en het houd je bij de tijd.

“Maar hoe is het gekomen dat je TikTok bent gaan doen?” hoor ik u niet vragen. Ik ben blij dat ik deze vraag namens u stel. Het zit namelijk zo…

Ik ben nog jong genoeg om deze ‘hype’ te begrijpen, maar ik ben al oud genoeg om te weten dat TikTok voorheen Musical.ly heette. Net zoals met een hoop andere social media apps, was ik er vrij snel bij om het te installeren (net zoals met Instagram en Snapchat). Maar, ook net als bij Instagram en Snapchat, snapte ik niet hoe het werkte en kende ik verder niemand die deze social media gebruikte. Dus alle drie de apps verwijderde ik weer van mijn telefoon na een paar dagen. Zoals jullie ongetwijfeld weten ben ik uiteindelijk zeer actief geworden op Instagram (en niet meer op Facebook, misschien tijd om daar voorgoed afscheid van te gaan nemen?) en zelfs Snapchat ben ik gaan begrijpen (al denk ik dat ik daar ook binnenkort maar eens afscheid van ga nemen).

Maar Musical.ly snapte ik maar niets van. Waarom zou je in vredesnaam een video maken waarin je een liedje playbackt? Daar is toch echt helemaal niets aan? En tot op de dag van vandaag sta ik daar nog steeds achter. Het is natuurlijk prima dat er mensen zijn die alleen een playback video maken, maar echt interessant om naar te kijken is het niet… Hoppa, Musical.ly maar weer van mijn telefoon verwijdert. Verder hoorde ik er ook bijna niemand over, dus “het zal wel niet zo’n grote hype worden”. Dat dacht ik ten minste, maar na verloop van tijd werd Musical.ly verandert naar TikTok. Man, toen ging het in vogelvlucht!

Ineens waren er niet meer alleen playback filmpjes, maar ook ineens korte sketches met geluiden uit films, series of persconferenties. Dat deed me een beetje terugverlangen naar ‘Vine’ uit 2013 (jeetje, nu merk ik pas hoe oud ik echt ben!) Vine was een app van Twitter waarin je video’s online kon plaatsen van maximaal 6 seconden. Hier zag je de meest creatieve creaties (mooie alliteratie) voorbijkomen. Maar helaas, Vine is offline gegaan in 2017. Na vier jaar trouwe dienst was het niet meer mogelijk om Vines (zo werden de filmpjes genoemd) te maken.

Maar daar was dus TikTok (om maar weer terug naar het onderwerp te gaan). Je kon weer korte filmpjes maken en leuke geluiden uitkiezen. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die allemaal dansjes verzinnen/nadoen op korte fragmenten van liedjes (leuk feitje: ik heb aan het begin van dit schooljaar een quiz gedaan met ‘TikTok-muziek’*, en hoewel de meeste leerlingen het liedje wel kenden, hadden ze geen idee hoe het liedje heette of wie de artiest was). Overal waar je keek, of je nou in de stad liep (toen het nog simpelere tijden waren) of op het strand. Op het schoolplein of in het lokaal. Soms zelfs als ik vanuit mijn woonkamer naar de overburen keek. Waar je ook was, de ‘jeugd’ had een nieuwe tik ontwikkelt (vandaar dat het TikTok heet denk ik?) Met of zonder muziek, bijna alle kinderen zag je wel een dansje doen. Met de telefoon op een afstandje en gaan met die banaan. Zag een ander kind dat er een dansje werd opgenomen, dan sprong hij/zij er gauw even bij om mee te doen. Al lopend door de stad zie je de armbewegingen van de ‘Renegade’ of ‘Let’s do it again’ en laten we vooral ‘Savage love’ niet vergeten. Al heb je geen idee wat TikTok inhoudt, de dansjes ken je waarschijnlijk wel.

Sinds vorig jaar vroegen een hoop leerlingen aan mij of ik ook een TikTok-account had, of dat ik een filmpje wilde maken of dat ik eens van de dansjes kende en als ze mijn antwoord hadden gehoord, steevast een dikke ‘nee’, was de volgende vraag altijd: “Waarom heb je geen TikTok-account?” Tja, waarom had ik niet zo’n account? Ik vond het stom en het idee leek me (en dat is het nog steeds) erg ongemakkelijk. TikTok filmpjes maken in het openbaar. Iedereen die je kan zien. Nee dankje, dit is iets voor de ‘jeugd’.

Maar toen kwam COVID-19 en buiten dat dit virus heel de wereld op zijn (of haar?) kop zette, zette het ook mijn leven gigantisch op zijn kop. Op maandag 16 maart gingen de scholen dicht. Ik moest ineens vanuit mijn woonkamer lesgeven (lees: muziekfilmpjes maken en uploaden) en aangezien ik een ellendige hoest had ontwikkeld, mocht ik de deur ook niet eens uit. Gezien het feit dat ik heel slecht ben ik niets doen en in stil zitten, sloeg de verveling na 48 uur al toe. Zo erg zelfs, dat ik maar eens in de App Store ging zoeken naar TikTok. Ik had al een aantal grappige filmpjes op Facebook voorbij zien komen, dus even kijken kon geen kwaad, toch? En ik kan het best installeren en alleen kijken, zelf niets maken. Dat is toch niets voor mij.

Ik weet ook nog precies, dat is misschien nog wel het ergste, waar ik stond toen ik mijn account bevestigde. Ik leunde op het aanrecht nadat ik een glas water had gepakt. Dit was op zaterdag 11 april. Ik moest een aantal dingen invullen waar in interesse in zou kunnen hebben (comedy, dansfilmpjes, playback filmpjes en wat dan ook), zodat TikTok mijn ‘For You Page’ (FYP) kon inrichten. Ik checkte mijn FYP en zag een aantal leuke filmpjes.

Ik kon het daarom ook niet laten om toch zelf ook maar eens te kijken hoe het is om een filmpje te maken. Al stuntelend filmde ik iets, met als thema: (waar ik later veel meer mee zou doen) Muziekmeester. Filmpje was opgenomen, muziekje erachter gezet en geplaatst. Aangezien nog niemand wist dat ik TikTok had, verwachtte ik niet dat dit filmpje gezien zou worden. Maar wat zat ik fout… Nog geen half uur na het plaatsen van mijn eerste filmpje kwamen de eerste volgers al binnen… Mijn leerlingen hadden me al heel snel gevonden. Oeps! Vergeten mijn account op privé te zetten! Agh, dan maar een openbaar account en opletten op wat ik plaats (als ik nog iets ga plaatsen).

COVID-19 duurde allemaal langer (en nog steeds) dan verwacht, dus de TikTok filmpjes bleven komen. Ik vermaakte me prima met het maken van ‘grappige’ filmpjes. Ik begon creatief om te gaan met bestaande geluiden, leerde wat dansjes en voor ik het wist hadden al mijn leerlingen me al gevonden. @MuziekMeesterGido (zoals ik me later zou gaan noemen, ook op Instagram) was een feit!

De vragen blijven nog steeds komen (behalve de vraag of ik op TikTok zit, dat is ondertussen wel redelijk bekend): “Wanneer ga je eens een filmpje met de klas maken?” En ik zal eerlijk zeggen dat ik dat hartstikke leuk zou vinden en ik zie ook een hoop collega’s (van andere scholen) die dit met hun klas doen, maar vanwege de privacy wet vind ik dat toch een beetje riskant, tot groot verdriet van sommige leerlingen.

Nu, 30 september 2020, zit ik op de 722 volgers en de 22,4k likes. Mijn best bekeken filmpje is 44,1k keer bekeken, heeft 7796 likes en 177 reacties. Elke dag probeer ik een filmpje online te plaatsen en steeds met als thema ‘Muziekmeester’. Op de achtergrond: mijn muzieklokaal en in de hoofdrol: ik als leraar, als leerling, als groepje leerlingen, als juffrouw, als buurman, als dokter en zelfs als hond (!).

Homescreen TikTok

En ik zal je eerlijk zeggen dat het me nog steeds niet verveelt. Ja dames en heren, misschien ben ik wel een beetje TikTok verslaafd, maar hé, het is leuk om deze filmpjes te delen en ik maak mensen graag aan het lachen (vooral in deze moeilijke en rare tijd).

Maar ondanks dat ik al een groot aantal filmpjes online heb gezet (132), blijft het ongemakkelijk om dit in het openbaar te doen. Elke dag na schooltijd maak ik een filmpje, maar het eerste wat ik doe is de deur dicht. Want stel je voor dat één van mijn collega’s mij een TikTok filmpje op zou zien nemen…

Mocht je nou benieuwd zijn naar de filmpjes, dan raad ik je aan om hier te klikken.


Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Eén opmerking over 'Ben je helemaal geTik(Tok)t?!'

  1. Weet je trouwens dat er in Alphen aan den rijn een dansschool is die tik tok dansles geeft. Misschien moet ik je maar gaan volgen. Zo leuk om te zien( nee ik mag niet zelf aan tik tok doen, van de puber kinderen!) Maar ook ik herken de tik tok dansjes op het balkon aan de overkant van de straat. En ook sommige dansjes komen tijdens de zumba voorbij. Dus ja ik ga je volgen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: