Danny Elfman

Danny Elfman

Naam: Daniel Robert Elfman

Geboren: 29 mei 1953, Los Angeles, Californië, Verenigde Staten

Gestorven: /

Beroep: componist, singer- songwriter

Muziekstijl: Soundtracks, New Wave, Alternatieve rock, Ska

Bekende werken:

Korte biografie

Danny Elfman is de zoon van kinderboekenschrijfster Clare ‘Blossom’ Elfman en saxofonist Milton Elfman. Hij groeide op in Golden Hills, in Los Angeles. Maar zelf beweert Elfman geboren te zijn in Amarillo, Texas, al is niet duidelijk hoe serieus dit bedoelt was. In 1971 vertrok Elfman om samen met zijn broer (Richard) naar Frankrijk te gaan. Daar trokken ze samen het theatercircuit in.

Na Frankrijk vertrok hij richting Mali, waar hij malaria opliep. Hierdoor werd hij gedwongen om weer terug te keren naar Los Angeles. Zijn broer was daar ook en samen richtten ze de band ‘Mystic Knights of the Oingo Boingo’ op. Deze nam hij in 1978 volledig over van zijn broer en ging de richting van Ska, Rock en New Wave op. De naam werd ingekort tot ‘Oingo Boingo’ en kreeg vooral in Californië een grote cultstatus.

Iconische scène uit Spider-Man 2 waarin Spider-Man (gespeeld door Tobey Maguire) een trein tegenhoudt

De eerste film waar Elfman voor componeerde, was de debuutfilm van zijn broer: ‘The Forbidden Zone’ uit 1980. Deze muziek werd ingespeeld door Oingo Boingo. Regisseur Tim Burton was een groot fan van deze band en vroeg in 1985 of Elfman de muziek wilde regisseren voor Burton’s eerste film ‘Pee-wee’s Big Adventure’. Na deze film volgde een vruchtbare samenwerking en componeerde Elfman voor bijna alle Tim Burton-films.

Elfman is viermaal genomineerd geweest voor een Oscar. Tweemaal in 1998 voor de films ‘Good Will Hunting’ en ‘Men in Black’, in 2004 voor de film ‘Big Fish’ en in 2008 voor de film ‘Milk’. Maar geen enkele keer heeft hij de Oscar gewonnen. Wel heeft hij een Emmy Award in de categorie ‘Outstanding Main Title Theme Music’ gewonnen voor de televisieserie ‘Desperate Housewives’ en een Grammy Award in de categorie ‘Best Instrumental Composition’ voor de thema van de film ‘Batman’.

Danny Elfman ken je misschien vooral van de muziek van ‘The Simpsons’.

Michael Keaton als Batman en Danny DeVito als badguy The Penguin in Batman Returns

Ga terug naar: 2019/2020 – Soundtracks

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: