James Newton Howard

James Newton Howard

Naam: James Newton Howard

Geboren: 9 juni 1951, Los Angeles, Californië, Verenigde Staten

Gestorven: /

Beroep: componist, muzikant, songwriter

Muziekstijl: Soundtracks

Bekende werken:

Korte biografie

James Newton Howard is geboren in een muzikale familie. Zijn overgrootmoeder was de concertmeester en violist van de Pittsburgh Symphony in de jaren ’30 en ’40. Zelf begon Newton Howard rond zijn vierde met klassieke piano.

Newton Howard studeerde aan de Santa Barbara’s Music Academy of the West en aan de University of Southern California. Op laatstgenoemde hield hij het zes weken vol, voordat hij besloot te stoppen. Hij wilde meer doen dan alleen maar piano oefenen.

In de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw begon Newton Howard met het spelen van rockmuziek. Dit zorgde ervoor dat hij producer en synthesizerman werd van verschillende artiesten, waaronder Ringo Starr (drummer van The Beatles) en Diana Ross (voormalig zangeres van The Supremes). Halverwege de jaren ’70 zocht Elton John contact met Newton Howard, waardoor hij de keyboardspeler werd Elton John. Hierdoor kon hij weer andere contacten kon leggen, met artiesten als Randy Newman (componist van onder andere Toy Story), Barbra Streisand, Cher en popgroep Toto.

Jennifer Lawrence werd pas echt beroemd na haar rol als Katniss Everdeen in the Hunger Games

Er is onduidelijkheid over wat de eerste film was waar Newton Howard voor componeerde. Het is ‘Wildcats’ of ‘Head Office’ geweest, welke allebei uit 1986 komen. Beide films zijn onbekend gebleven, maar Newton Howard verkreeg meer bekendheid. Zijn echte bekendheid kwam pas rond 1991, toen hij werd genomineerd voor een Oscar voor de film ‘The Prince of Tides’. Die bekendheid kwam onder andere omdat hij veel heeft samengewerkt met regisseurs M. Night Shyamalan en Francis Lawrence.

Hoewel Newton Howard vaak genomineerd is geweest voor Oscars, Grammy’s, Golden Globes en Emmy’s heeft hij er tot op heden maar twee gewonnen. Een Emmy voor de film ‘Gideon’s Crossing’ uit 2001 en een Grammy voor The Dark Knight (samen met Hans Zimmer) in 2009.

Newton Howard heeft ook het London Symphony Orchestra gedirigeerd en voor dit orkest georkestreerd.

Eddie Redmayne schitterde als Newt Scamander in Fantastic Beasts and Where to Find Them

Ga terug naar: 2019/2020 – Soundtracks

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: