Het moet maar weer…

15 december 2020


Als een donderslag bij heldere hemel werd er gister aangekondigd dat de scholen misschien toch zouden sluiten. Niemand, maar dan ook echt niemand had dit zien aankomen. Sterker nog: niemand had dit aan willen zien komen. Helaas is het toch weer gebeurd en zijn de scholen weer gesloten.

Ik keek in mijn agenda en moest toch wel even een keertje slikken… Wat eigenlijk een feestelijke week vol kerstconcerten, het kerstdiner en vooral veel gezelligheid had moeten worden, is nu verandert in een sobere, saaie, ongezellige periode. Corona had al een hoop verandering hierin gebracht, maar toch wisten we het leuk op te lossen, namelijk door een online kerstconcert te organiseren en een gezellig kerstontbijt met de groep. 

Dit alles valt dus deze week in het water. Gistermiddag zagen we alle plannen al instorten. Geen kerstontbijt, geen rommelige vrijdag waarin we allemaal helpen de Kerstspullen op te ruimen, geen foute kerstfilm. Geen vrolijke, vrijdagmiddag koppies die o zo vermoeid het schoolgebouw uitlopen om te genieten van een heerlijke vakantie. Geen vrolijk klinkende “Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar, meester Gido” of “Fijne vakantie en tot volgend jaar!” Nee, alles is sober.

Normaal wil ik me niet echt uitlaten over politieke keuzes of wat dan ook, maar ik moet nu wel mededelen dat ik vind dat minister-president Rutte en de Jonge er een zooitje van hebben gemaakt. 

Begrijp me niet verkeerd, ik zou absoluut niet in hun schoenen willen staan nu, maar ik zou het anders willen aanpakken. Helemaal omdat één van de meest voorkomende vragen van de journalisten is ‘wanneer deze zware maatregelen dan plaats zouden vinden’ en Rutte en de Jonge steeds maar antwoorden dat het ‘nog niet nodig is, want de cijfers zijn nog niet hoog genoeg’. Dat zou dan toch juist een reden genoeg moeten zijn geweest om de boel weken geleden al dicht te gooien? En dan hopen dat we rond Kerst in ieder geval enigszins normaal kunnen doen?

Of de opmerking die Rutte gister in zijn toespraak maakte, dat scholen dicht moeten omdat ouders anders niet thuis gaan werken. Sorry hoor, maar nu worden de kinderen hier de dupe van. Kinderen die al een flink aantal maanden school hebben moeten missen en niet met hun vriendjes en vriendinnetjes op het schoolplein konden spelen en leren.

Dat de scholen dicht moeten is één, maar het feit dat we de week niet eens af mogen maken vind ik misschien nog wel erger. Waarom zo halverwege de week de scholen sluiten? Waarom drie dagen voor de kerstvakantie de kinderen weer thuis opsluiten? Waarom gunt de regering het de kinderen niet om nog even met zijn allen een gezellige week te hebben, een week waarin we met elkaar zijn en plezier hebben en heel even die stomme Corona konden vergeten.

Maar nee… geen kerstvieringen, geen gezelligheid… De laatste dagen voor de vakantie mogen we tijd spenderen achter de laptop en er maar weer het beste van maken. Het moet maar weer…

Lieve kinderen: ik hoop jullie allemaal in goede gezondheid weer te zien op 18 januari. Ik wens jullie allemaal een hele fijne Kerst en een gelukkig nieuwjaar. Blijf gezond, blijf vrolijk en blijf vooral lekker genieten van de (kerst)muziek!

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: