Het interview

7 maart 2021


Een tijdje geleden werd ik kort geïnterviewd door mijn year 1 (groep 2). Hun thema van die periode was ‘banen’ en ze wilden graag verschillende mensen interviewen, want hoewel we allemaal op een school werken, zijn er een hoop met een verschillende functie. Muziekmeester, gymmeester, locatieleider, conciërge en noem maar op.

De kinderen hadden zelf vragen bedacht en ik moest bij sommige ook echt even nadenken. Zo vroegen ze waarom ik muziekmeester wilde worden, wat ik het leukste vind aan muziekmeester zijn, welk liedje mijn favoriete liedje is, hoeveel liedjes ik ken en wat mijn favoriete instrument is. Allemaal hele goede vragen, maar één vraag vond ik toch wel het meest interessant. Dat was de vraag: ‘Hoeveel energie kost het om liedjes te zingen?’

Ik vond het bijzonder om te horen dat een 5/6-jarige zelf zo’n vraag bedenkt en ik vroeg me af hoe hij op deze vraag kwam. Zou hij doorhebben hoeveel liedjes we zingen in een les? Of zie ik er na elke les zo vermoeid uit? Of vindt hij het vermoeiend en vermoedt hij dat het dan ook vermoeiend voor mij moet zijn? En ja, hoe beantwoord je nou zo’n vraag?

Het interview dat is uitgetypt door was opgehangen in de klas van Year 1

Mijn antwoord was dat het heel veel energie kost om alle liedjes te zingen, maar dat liedjes alleen zingen niet het meeste energie kost. Als voorbeeld nam ik de les die ik de dag daarvoor met ze had gedaan. Een les in het teken van de herfst.

Ik legde uit dat het niet alleen liedjes zingen is, maar dat ik ook alle liedjes én bewegingen moet leren en onthouden, dat ik moet onthouden welke liedjes ik in de les wil doen, dat ik ze de liedjes en bewegingen aan moet leren, dat ik zelf met ze meebeweeg, dat ik moet zorgen dat alle kinderen meezingen, dat ik ze in de gaten moet houden, dat ik soms piano moet spelen, dat ik moet luisteren naar hoe er gezongen wordt en nog veel meer dingen!

De kinderen keken allemaal begripvol en geïnteresseerd naar mij en het leek wel alsof er een kwartje bij ze viel. Heel even leek het wel of ze realiseerden dat een muziekles niet alleen maar liedjes zingen is voor de meester, maar dat er zoveel meer bij komt kijken. Er is natuurlijk ook een hele grote kans dat ik het me verbeeldde, want niet veel later was hun aandacht weer heel ergens ander. Maar goed, ik had ze, al was het maar heel even, hangend aan mijn lip.

Daarnaast kwam er een vraag: ‘Hoeveel liedjes ken je?’ Op deze vraag heb ik geantwoord dat ik dat eens uit moet gaan zoeken, maar dat ik gok dat het er wel eens over de 100 zou kunnen zijn. Hier reageerden de kinderen vol verbazing op. 100 is natuurlijk wel heel erg veel! Maar het zal moeten blijken hoeveel liedjes ik daadwerkelijk ken…

Wie weet? Ik nog niet in ieder geval, maar binnenkort wel denk ik!

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: