De Top2000-koorts is begonnen!

3 december 2021


Wekenlang heb ik gewerkt aan het Top2000-lokaal. Een idee dat al sinds 2019 in mijn hoofd zat, wat langzaamaan vorm begon te krijgen, om uiteindelijk in schooljaar 2021/2022 te openen. Wekenlang in de zomervakantie zitten tekenen, knippen, schrijven, plakken, zoeken en overtrekken. Zelfs toen ik op vakantie was, was ik er nog mee bezig. Mezelf nog meer voorbereiden en verdiepen in de Top2000 door biografieën te lezen, de mini-documentaires van de Top2000 te bekijken en de oude afleveringen van Top2000 a gogo terugkijken. Heel mijn proces delen op Instagram en TikTok en elke keer weer de Top2000 in mijn berichten taggen, hopen dat ze het zouden zien.

Het hele proces is vastgelegd voor op TikTok, maar ook gedeeld op YouTube.

Naar concerten gaan en zo brutaal zijn om aan de artiest te vragen om een videoboodschap op te nemen voor mijn leerlingen. Alles, maar dan ook echt alles haal ik uit de kast om mijn leerlingen een onvergetelijke reis door de wondere klanken van de Top2000 te laten maken. En ja, dan zou de kers op de taart toch wel zijn als je benadert zou worden door NPO Radio2, voor een korte item over de Top2000 en je stemlijstje.

@muziekmeestergido

Ik stond te trillen op m’n benen toen ik vroeg of hij iets op wilde nemen🙈Wie zou jij graag eens willen ontmoeten? #meester #artiest #muziek #school

♬ Roller Coaster – Danny Vera
Danny Vera met een speciale boodschap voor mijn leerlingen

Laat het nou net zo zijn dat ik op donderdag 25 november een berichtje via Instagram kreeg van één van de journalisten van Radio2. Daarin stond de mededeling dat de stemweek vanaf zaterdag 27 november van start zou gaan. Verder werd vermeld dat ze op TikTok het Top2000-lokaal hadden gezien en dat ze het gezellig zouden vinden om bij mij op bezoek te komen om mijn stemlijstje in ontvangst te nemen. Hoe tof is dat?

“Niet omdat ik de ‘populaire meester’ wil zijn (…), maar omdat ik mijn passie over muziekonderwijs en regulier onderwijs over wil brengen.”

Zo reageerde ik dan ook natuurlijk. Natuurlijk wilde ik dolgraag dat ze langs zouden komen. Ik ben trots op mijn lokaal, trots op de tijd die ik erin heb gestopt. Maar ik ben het meest trots op het werk dat ik doe. Werken in het onderwijs (en dan met name in het muziekonderwijs) is het mooiste wat je kunt doen. Hoe mooi is het dat ik die boodschap zou kunnen delen, in combinatie met het tonen van het Top2000-lokaal, aan heel muziek luisterend Nederland? Inderdaad, dat zou super mooi zijn! Ik begon gelijk plannen te maken en e-mails te versturen. Ik wilde toestemming van een aantal ouders, zodat hun kinderen in beeld konden komen (de TikTok kinderen), ik had toestemming nodig natuurlijk van de school en ik moest het een en ander regelen, want de geplande dag is niet mijn werkdag in het Top2000-lokaal.

Nadat alles geregeld was en duidelijk was dat ze mochten komen, moest ik er natuurlijk zelf wel even voor zorgen dat ik gestemd had op de Top2000. Op de tweede dag dat het stemmen mogelijk was, ging ik er even goed voor zitten. Minimaal 5 en maximaal 35 liedjes mocht je kiezen. Dat was een hele opgave, maar het is me gelukt! Alle gekozen liedjes heb ik in een Spotify-playlist gezet, met als titel: “MuziekMeester Gido’s stemlijstje voor de Top2000 (2021)”. De lijst is hier te vinden of helemaal onderaan deze blog.

Cover van mijn Spotify-playlist

“Dit is fantastisch, Bart, dit is mooi, want dit is de toekomst. Al die kinderen zijn bezig met de Top2000. Ik vind dat echt he-le-maal te gek!”

Daarna kreeg ik ook nog de vraag of ik een nummer één uit de 35 liedjes kon kiezen, zodat ze die konden spelen na het interview. Dat was een pittige opdracht, maar uiteindelijk heb ik, na lang wikken en wegen, toch een liedje kunnen kiezen. Maar dat ging nog niet zo makkelijk!

Stress bij het kiezen van mijn nummer één

Met hier en daar wat wijzigingen in de planning, vanwege de nieuwe Corona-maatregelen, was het eindelijk zo ver: de NPO Radio 2 komt langs, namens de Top2000! Ik had een aantal kinderen opgetrommeld om met de Top2000-lokaal poster klaar te staan (ingevuld en al). Om 11:45 uur zouden we live gaan en rond 11:30 uur kwamen de eerste mensen van de Top2000 al aan. De radio dj’s (Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof) kwamen een paar minuten later met hun busje. Alles werd klaargezet en er werd een beetje verteld hoe het geheel eruit zou komen te zien. Wist je trouwens dat de Top2000-lokaal posters gratis te downloaden zijn op mijn website? Check deze link.

De Top2000-lokaal-poster is vanaf nu te download op mijn website

Helaas konden we niet in het lokaal zelf filmen door de restricties, maar gelukkig was het droog en waren de kinderen warm aangekleed (*kuch*). We oefenden even een ‘Hoi Bart’ stukje, om dj Bart Arens (die lekker warm in het Top2000-café zat) te begroeten en gelijk daarna begon het geheel. Het was live, dus alles wat er gezegd werd, werd gelijk uitgezonden. Nou kan ik gaan beschrijven hoe dat ging, maar misschien kan je beter gewoon de video terugkijken op YouTube, haha! Mocht je liever lekker willen luisteren, dan kan dat ook. Check dan deze link en scroll door naar 2 uur en 48 minuten.

Het interview met NPO Radio 2 – Top2000

Wat ik misschien nog wel het tofste vond, was dat Wouter en Frank zo leuk en enthousiast met de kinderen omgingen. De kinderen werden erbij betrokken, waardoor de kinderen ook enorm trots erbij stonden. Zoals Wouter mooi zei: “Dit is fantastisch, Bart, dit is mooi, want dit is de toekomst. Al die kinderen zijn bezig met de Top2000. Ik vind dat echt he-le-maal te gek!” En te gek is het zeker! Wat ben ik ongelofelijk trots op mijn leerlingen. Niet alleen de kinderen die de kou hebben getrotseerd (voor mij) om het beeld compleet te maken voor het interview, maar ook op al mijn andere leerlingen die, zij het bewust of onbewust, met de Top2000 bezig zijn. Na het interview was er nog een kort momentje voor een Instagram story voor NPO Radio 2 (deze is op mijn TikTok te vinden of check hem helemaal onderaan deze blog) en er moest natuurlijk een foto gemaakt worden met de dj’s.

Groepsfoto met de radio dj’s

Van groep 1 tot groep 8, het zijn allemaal kanjers. En ja, ik zal het ook maar eerlijk zeggen… Ik ben ook trots op mezelf. Op hoe ik het Top2000-lokaal heb vormgegeven, hoe ik het heb gepromoot en hoe ik daar het interview stond te doen. Ik was bloednerveus, maar ik heb er zo van genoten.

Mijn mooiste moment heb ik veel later pas gehoord, toen ik het interview terugluisterde (want tijdens het interview hoorde ik dj Bart Arens niet). Bart Arens zei als reactie op Wouter van der Goes: “Ja, ik ken Gido een beetje en dat lokaal van hem ziet er echt bizar uit. Het is muziek, muziek en nog eens muziek. Echt een fantastische ambassadeur die gast.” Hoe tof is het dat deze dj mijn Instagram posts heeft gezien en hoe vet is het dat hij mij een fantastische ambassadeur vindt?!

Wat een fantastische ervaring was het om dit te mogen doen. Verschijnen op de radio en live op beeld op http://www.nporadio2.nl, omdat ik mijn passie mag delen met de mensen. Niet omdat ik de ‘populaire meester’ wil zijn (zoals je tegenwoordig helaas iets te vaak ziet op TikTok, ik denk dat we allemaal wel weten welke meester ik daarmee bedoel…), maar omdat ik mijn passie over muziekonderwijs en regulier onderwijs over wil brengen. Omdat ik mijn leerlingen een onvergetelijke ervaring mee wil geven. Dit is waar ik mijn social media accounts voor gebruik. Om deze boodschap te verspreiden.

“Ja, ik ken Gido een beetje en dat lokaal van hem ziet er echt bizar uit. Het is muziek, muziek en nog eens muziek. Echt een fantastische ambassadeur die gast.”

Ik heb er geen woorden meer voor hoor mensen. Ik zit sinds gister op een wolk en elke keer als ik naar de foto’s kijk, of ik kijk het interview weer terug, dan geniet ik zo van het geheel. Dit is echt de kers op de taart geweest. Het harde werken is beloond en is erkend door mensen die er verstand van hebben. Nu lekker nagenieten van het moment, terwijl ik luister naar Music van John Miles.

O ja! Er is ook een kort artikeltje geschreven over hun bezoek aan ons. De titel van dit artikel is: “Wout & Frank gaan langs bij de meest muzikale klas van Nederland”. Dat is een titel waar ik prima mee kan leven. Geïnteresseerd in dit artikel? Check hem dan hier

Wout & Frank gaan langs bij de meest muzikale klas van Nederland

Het geheel is ook gefilmd door een leerling van mij, voor op TikTok. Dat filmpje is te vinden als je op deze link klikt of kijk even helemaal onderaan de blog.


Spotify playlist
@muziekmeestergido

Ik vrees dat we dit jaar gerickrolled gaan worden😅Wat is jouw absolute nummer 1? #meester #top2000 #groep8 #school #muziek #onderwijs #bovenbouw #npo

♬ Levels – Radio Edit – Avicii
Instagram story NPO Radio 2
@muziekmeestergido

Wat een toffe ervaring voor de kinderen en voor mij! Live in de uitzending voor de Top2000!🤩#meester #top2000 #groep8 #vlog #nporadio2 #onderwijs #🤩

♬ Infinity – Jaymes Young
Behind the Scenes van het interview

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Eén opmerking over 'De Top2000-koorts is begonnen!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: