MuziekMeester Gido

Klik hier om naar de Leerhoek te gaan.

Ik durf vol overtuiging te zeggen dat ik de leukste baan van de wereld heb. Ik mag elke dag mijn hobby uitoefenen en mijn enthousiasme overdragen aan mijn leerlingen. En dat ik mijn werk leuk vind is goed te zien aan hoe ik les geef. Van groep 1 tot en met groep 8 sta ik energiek voor de klas. Elke groep vraagt een andere energie. Kleuters vragen fysiek meer energie, bovenbouw vraagt vooral mentaal meer energie. Middenbouw zit er precies tussenin. Maar dat maakt van elke dag een verrassing.

Sinds 2016 ben ik afgestudeerd als Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Daarna volgde ik nog twee jaar een Master aan hetzelfde instituut. Deze Master richtte zich op de filosofie van Kodály. Nou kan ik hier een heel verhaal gaan houden over zijn filosofie, maar dat ga ik niet doen.

Als ik zijn filosofie zou moeten samenvatten in één woord, dan zou het zijn: zingen. Zelf voeg ik er ook graag een woord aan toe, namelijk: plezier. Ik zing heel veel in mijn lessen. Elke les bestaat voor 90% uit zingen. De overige 10%? Grapjes, lachen, uitleg, praten of wat dan ook. Maar waarom vind ik zingen zo belangrijk? Iedereen heeft een stem. Het maakt niet uit of je rijk of arm bent, jong of oud. Iedereen heeft een stem en iedereen kan zingen. Dat is waar ik me hard voor maak.

De parachute is een graag geziene voorwerp bij de kleuters (en stiekem ook bij de oudere groepen). Het werkt goed om de melodie (hoog-laag) mee aan te geven en gezamenlijk de beat te voelen, maar het is ook leuk om erdoor ‘opgegeten’ te worden!

Plezier vind ik ook enorm belangrijk in mijn les. Daarom gaan alle liedjes die we zingen gepaard met een spelletje (raadspelletje, tikspelletje of ritmespelletje), een beweging (variërend van klapspelletjes tot bodypercussie) of iets met voorwerpen (bekers, stokjes of een parachute). Ik ben van mening dat kinderen sneller leren als ze er plezier in hebben.

Ik leer de kinderen de beginselen van muziek aan. Denk bijvoorbeeld aan beat (de beat tikken of door de beat te lopen op de zgn. ‘beatspots’), ritme, melodie (hiervoor gebruik ik regelmatig ritme- of melodie flashcards en whiteboards) en basis begrippen (dynamische tekens en tempo). (Bijna) alles wat ik ze aanleer is in combinatie met een spelletje of activiteit. Daarnaast verbreed ik ook hun muzikale kennis door ze naar muziek te laten luisteren die ze in hun dagelijkse leven niet veel horen. Dat laatste doe ik door middel van een ‘componist/artiest van de maand’. Elk schooljaar heeft een nieuw thema, bijvoorbeeld: klassieke muziek, filmmuziek of jazz & blues.

Het tikken van de beat op bekertjes in combinatie met een spelletje is een onderdeel van het leerproces

Om ze deze vaardigheden aan te leren, gebruik ik een hoop materialen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld regelmatig een parachute, bekertjes, stokjes, instrumentjes (schud-ei of tamboerijn) of knuffeldieren. Vaak zit hier een mooie, muzikale uitdaging in verwerkt waarin ik ze niet alleen muzikaal uitdaag, maar ook mentaal. In mijn lessen moeten de leerlingen vaak hun beide hersenhelften gebruiken om de uitdaging te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het zingen van een liedje en de bewegingen in canon doen (of andersom) of lastige patronen doen met de bekers of stokjes, terwijl ze zingen. Bekers of stokjes doorgeven op de beat van de muziek als een machine of de bal gooien of stuiteren op het juiste moment (op een bepaald woord of op een bepaald moment in het liedje).

Daarnaast probeer ik altijd mezelf te verbinden met de kinderen. Dat doe ik door mezelf te interesseren in ze (door naar concertjes van ze te gaan). De leerlingen nodigen mij vaak uit door te zeggen dat ze een concertje hebben. Ik maak altijd een foto van de leerling met hun instrument en na afloop ook een groepsfoto. Deze maak ik tot een collage en hang ik op aan “Mr. Gido’s Wall of Fame”. Door de jaren heen is deze flink gegroeid met allemaal foto’s en tekeningen. Een andere manier om mezelf te verbinden met de leerlingen (vooral de oudere leerlingen) is door mee te doen met de trends van het moment (anno 2020 is dat vooral TikTok, elders op deze website heb ik een blog geschreven over de start van mijn TikTok ‘carrière’).

Groep 7 en Year 6 die de maandelijkse quiz doen in groepjes. Het winnende groepje mag zichzelf een maand lang de ‘Mastermind of the Month’ noemen.

Ik probeer in mijn achterhoofd te houden wat ik echt belangrijk vind. Het is natuurlijk hartstikke leuk als de kinderen muziek kunnen lezen en schrijven, maar ik moet me ook beseffen dat niet elk kind dezelfde interesse heeft in muziek als ik heb. Vandaar dat ik altijd de grens in de gaten probeer te houden tussen leren én plezier. Ik ben van mening dat het niet de taak is van een muziekleraar om nieuwe muzikanten te creëren, maar dat het de taak is om de kinderen muziek te laten begrijpen en waarderen. Om de kinderen te inspireren en om ze plezier te laten hebben in muziek. Want laten we eerlijk zijn, muziek speelt een belangrijke rol in (bijna) iedereens leven, dan kan je maar beter zorgen dat de kinderen plezier blijven hebben erin.

Voor het Kerstconcert dragen de kinderen hun mooiste kerstkleding en zingen ze de sterren van de hemel

Sinds schooljaar 2018/2019 werk ik op de HSV International Primary School (Haagsche Schoolvereeniging) in Den Haag op twee verschillende locaties. Het leuke is dat ik te maken heb met de Nederlandse Afdeling (groep 1-8) en de Internationale Afdeling (Reception-Year 6).

Een groot onderdeel van mijn werk zijn de voorstellingen. Elk jaar hebben we kerstconcerten, het Lenteconcert en de musical (groep 8) / end-of-year-performance (Year 6). Dit zijn dé momenten voor mij om de leerlingen te laten stralen op het podium.

Survivallen met groep 8 op kamp

Naast dat ik lesgeef, ben ik ook erg betrokken bij de activiteiten rondom groep 8 / Year 6. Dit zijn de groepen die aan het eind van het jaar weggaan van school, om naar de middelbare school te gaan. Deze groepen gaan elk jaar op kamp. Hoewel ik als leiding meega op kamp, kan ik ook als één van de leerlingen gezien worden. Ik doe met alles mee: ik voetbal, survival, doe spelletjes, haal ongein uit en knijp zo af en toe een oogje toe bij iets ondeugends. En net als de meeste leerlingen heb ik ook geen flauw idee wat de planning is. Oftewel, als ik meega, ga ik ‘all-in’. Daarnaast hebben groep 8 en Year 6 ook hun musical / end-of-year-performance. Dat betekent dat ik vanaf de tweede helft van het schooljaar veel tijd stop in deze twee groepen om iets fantastisch neer te zetten.

Gesigneerde posters van de afgelopen musicals

Musicals (groep 8):

 • 2015/2016 – Torenhoog (Rep & Roer Musicals) – WSKO Montessorischool, Naaldwijk
 • 2016/2017 – Niet te Filmen (Rep & Roer Musicals) – WSKO Montessorischool, Naaldwijk
 • 2017/2018 – Betoeterd (Rep & Roer Musicals) – Daltonschool de Margriet, Rotterdam
 • 2018/2019 – Betoeterd (Rep & Roer Musicals) – HSV Nassaulaan, Den Haag
 • 2019/2020 – De Tent op z’n Kop (Benny Vreden) – HSV Nassaulaan, Den Haag & HSV Willemspark, Den Haag
 • 2020/2021 – Expeditie Beachclub (Benny Vreden) – HSV Nassaulaan, Den Haag & HSV Willemspark, Den Haag
 • 2021/2022 – Wie Steelt de Show? – HSV Nassaulaan, Den Haag
 • 2022/2023 – ??? – HSV Nassaulaan, Den Haag

End-of-year-performances (Year 6):

 • 2016/2017 – Romeo & Juliet – HSV-VNS, Den Haag
 • 2018/2019 – The Jungle Book – HSV Nassaulaan, Den Haag
 • 2019/2020 – Percy Jackson – HSV Nassaulaan, Den Haag
 • 2020/2021 – Overcoming Adversity and the Power of Friendship (Harry Potter-thema) – HSV Nassaulaan, Den Haag
 • 2021/2022 – It’s Time – HSV Nassaulaan, Den Haag
 • 2022/2023 – ??? – HSV Nassaulaan, Den Haag

Vanaf groep 7 begin ik ook met een soort algemene muziekgeschiedenis. Dit doe ik aan de hand van ‘componist / artiest van de maand’. In schooljaar 2020/2021 liet ik de kinderen ook zelf onderzoek doen naar de ‘componist / artiest van de maand’. Datzelfde schooljaar eindigde ik de maand met een quiz over de componist of artiest. De winnende groep komt op de muur te hangen met een foto en mag zichzelf de ‘Mastermind of the Month’ noemen. De afgelopen jaren heb ik de volgende stijlen behandelt:

Radio 2 kwam op 4 december op bezoek vanwege het Top2000-lokaal
 • Schooljaar 2018/2019 – Klassieke muziek
 • Schooljaar 2019/2020 – Soundtracks (filmmuziek)
 • Schooljaar 2020/2021 – Jazz & Blues
 • Schooljaar 2021/2022 – Top2000
 • Schooljaar 2022/2023 – Top2000
Panorama van het Top2000-lokaal

*De foto’s op deze pagina zijn allemaal geplaatst met toestemming van de ouders*

%d bloggers liken dit: