Inleiding op ‘Componist van de Maand – 2019/2020 Editie’

Soundtracks, of filmmuziek, dat is nou muziek waar je mij blij mee maakt. Als muziekleraar wordt van je verwacht dat je alle muziek luistert en alles mooi moet vinden. Ik krijg ook vaak de vraag: “Welke muziek luister jij nou vaak?” Hoewel ik mijn best doe om veel naar verschillende soorten muziek te luisteren om mijn interesse te verbreden, maak je mij het meest blij met soundtracks. Ik ben zelfs zo’n geek dat ik de aftiteling helemaal afkijk, zodat ik de muziek kan horen (en dat is natuurlijk ook respectvol tegenover alle mensen die zo hard aan de film hebben gewerkt!)

Wat er zo mooi is aan soundtracks? Als een componist het goed doet, dan heb je geen film nodig om het verhaal te ‘zien’. De muziek beeld het uit. Het beste voorbeeld, vind ik, is de muziek van The Lord of the Rings van Howard Shore. Dit is sowieso mijn favoriete soundtrack en ik kan de muziek dromen. Maar het mooiste is dat je de film niet eens nodig hebt om te zien wat er gebeurd. Dat noem ik een goede soundtrack

In de ‘Inleiding op ‘Componist van de Maand – 2018/2019 Editie’‘ zei ik:

"Want ik ben van mening dat het makkelijker is om leerlingen
enthousiast te krijgen over een onderwerp, 
als je er zelf ook enthousiast over bent."

En dat ben ik zeker over dit genre. Hoe leuk is het om muziek aan te zetten en herkenning in de gezichten van de leerlingen te zien. Om stukjes film te laten zien en ze te laten focussen op de muziek. Niet alleen ik was enthousiast over het thema van schooljaar 2019/2020, ook de leerlingen vonden het tof! Helaas gooide COVID-19 een hoop roet in het eten, waardoor ik van maart tot en met mei niets heb kunnen doen met dit thema. Bij terugkomst op school was ik ook erg druk met alle voorbereidingen voor het eind van het jaar, waardoor alles er een beetje bij inschoot.

Van september tot en met juli kwam er steeds een nieuwe componist aan bod. De één wat uitgebreider dan de ander, de één net iets bekender dan de ander. Hoe dan ook, een hoop leerlingen herkenden een hoop muziek, zelfs van films die ze nooit gezien hadden. En vrees niet! Alles komt op deze pagina te staan, zelfs de componisten waar ik het met de leerlingen niet echt over gehad heb!

De gemaakte tekeningen om de muur op te leuken

Om de muur wat op te leuken, heb ik gevraagd aan de leerlingen om een tekening of informatie blaadje te maken van één van de films van de componisten. Een aantal leerlingen hebben dat gedaan en hebben er wat moois van gemaakt.

Ik koos componisten van films waar ikzelf veel mee had, maar ook van films waarvan ik bijna zeker wist dat de leerlingen deze films gezien konden hebben. De uitzonderingen waren Ennio ‘The Maestro’ Morricone, Jerry Goldsmith en James Horner. Deze componisten hebben een hoop filmmuziek gecomponeerd, maar zijn niet erg bekend bij de leerlingen.

Ook was dit het eerste jaar dat ik nog levende componisten op de muur had hangen én, helaas, ook een aanpassing moest doen in de jaartallen. Helaas overleed Ennio Morricone in juli 2020, waardoor ik zijn poster aan moest passen.

Speciaal voor deze website heb ik de informatie die ik toentertijd had opgezocht, weer teruggehaald en bijgewerkt. Verwacht geen hele lange geschiedenis verhalen en droge stof. Ik heb de ‘belangrijke’ punten er even uitgehaald en neergezet. Waar nodig heb ik een link naar Wikipedia toegevoegd, mocht je meer informatie willen. Ook ik gebruikte veel Wikipedia om informatie te verzamelen. Dat even samenvatten et voilà, het resultaat staat voor u.

Daarnaast heb ik op Spotify de afspeellijst ‘Composer of the Month – 2019/2020 Edition‘ weer teruggehaald. Daar staat de muziek van de films in die je terug kunt vinden bij de betreffende componist. Het maken van deze afspeellijst was iets moeilijker dan die van de vorige editie, aangezien deze componisten vaak veel films hebben gedaan en ik dus goed moest luisteren naar de muziek om de juiste stukken uit te kiezen. Geen straf natuurlijk, want hoe lekker is het om de hele dag naar muziek te kunnen luisteren?

Zelf ben ik onlangs begonnen met het luisteren naar de podcast ‘The Soundtrack Show‘. In deze Amerikaanse podcast staat David W. Collins stil bij het ontstaan van iconische soundtracks. In relatief makkelijke taal legt hij alles uit.

Daarnaast is er op YouTube ook een hoop te vinden over soundtracks en analyses. Twee YouTube-channels die ik even toelicht zijn: ‘Sideways‘ en ‘Inside the Score‘. Waar mogelijk plaats ik een mediaplayer met de video onderaan de pagina van de desbetreffende componist. Het kan zeker geen kwaad om deze video’s te bekijken om een beter inzicht te krijgen in de muziek.

Belangrijk om te weten is dat deze lijst van muziek en componisten alles behalve compleet is! Er is zoveel te vinden en te ontdekken. En er is ook nog zoveel waar ik totaal geen weet van heb. Maar het is een begin en ik daag je uit om nog meer te weten te komen. Laat het me ook vooral weten als je muziek hebt gehoord die ik ook moet horen!

Ik wens je veel plezier met het ontdekken van de soundtracks. Ga ontdekken, ga luisteren, ga de film kijken, maar vooral: ga genieten.

MuziekMeester Gido 🎵


Ga terug naar: 2019/2020 – Soundtracks

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: