Inleiding op ‘Componist van de Maand – 2018/2019 Editie’

Klassieke muziek heeft bij de meeste kinderen een negatieve klank. Het wordt gezien als saai, muziek voor ouderen, ouderwets en wie weet wat voor woorden ze er nog meer vuil aan maken. Zelf zeg ik: “geef het een kans en luister naar de ‘must-listen’ stukken die gemaakt zijn.” Want er zijn hele mooie, beeldende, emotionele, grappige en spannende stukken geschreven in de loop der jaren.

Eigenlijk klopt de term ‘klassieke muziek’ ook niet helemaal. Klassieke muziek is een periode geweest en wordt het ‘Classicisme’ genoemd. Wat wij allemaal onder klassieke muziek wordt eigenlijk ‘kunstmuziek’ of ‘serieuze muziek’ genoemd. Zo zijn er in de jaren die vooraf zijn gegaan een hoop stijlen in de kunstmuziek langsgekomen. Deze stijlen zijn voorzien van een grove jaarschatting en verschilt vaak per bron. Logisch natuurlijk, want het is niet zo dat van de een op de andere dag de Barok-periode ineens ophield te bestaan en dat er daarna alleen nog maar Klassieke muziek gecomponeerd werd. Laten we zeggen dat de componisten een soort van ‘trend’ volgden, zoals dat nu ook gebeurt.

De verschillende stijlen zijn:

De behandelde stijlen in de muziekles

In deze verschillende stijlen zitten nog meer stijlen verstopt. Zo heb je bijvoorbeeld bij Twintigste Eeuw de stijlen: Impressionisme, Modernisme, Serialisme en nog meer! Mocht je graag meer willen weten over deze verschillende stijlen en wat deze stijlen nou kenmerkt, dan raad ik je aan om het boek: ‘Muzikale Stijlgeschiedenis – De evolutie van stijlkenmerken in de Westerse klassieke muziek‘ van Wouter Steffelaar aan te schaffen. Deze komt samen met twee cd’s vol luistervoorbeelden. Of je kunt natuurlijk ook Wikipedia gebruiken. Om het makkelijk te maken heb ik van de stijlen hierboven al een Wikipedia link toegevoegd.

Op deze pagina kan je de ‘Componist van de Maand’ van schooljaar 2018/2019 terugvinden. Van september tot en met juli kwam er steeds een nieuwe componist aan bod. De één wat uitgebreider dan de ander, de één net iets interessanter dan de ander. Hoe dan ook, de leerlingen kwamen in aanraking met deze muziek.

Ik koos de componisten uit de stijlen van Renaissance tot aan de Twintigste Eeuw en dan vooral componisten waar ikzelf iets mee had. Want ik ben van mening dat het makkelijker is om leerlingen enthousiast te krijgen over een onderwerp, als je er zelf ook enthousiast over bent.

Speciaal voor deze website heb ik de informatie die ik toentertijd had opgezocht, weer teruggehaald en bijgewerkt. Verwacht geen hele lange geschiedenis verhalen en droge stof. Ik heb de ‘belangrijke’ punten er even uitgehaald en neergezet. Waar nodig heb ik een link naar Wikipedia toegevoegd, mocht je meer informatie willen. Ook ik gebruikte veel Wikipedia om informatie te verzamelen, in combinatie met het boek ‘Muzikale Stijlgeschiedenis’ en het boek ‘De Grootste Componisten Allertijden – Leven en werk van de meest toonaangevende componisten uit de klassieke muziekgeschiedenis‘. Dat heb ik samengevat et voilà, het resultaat is te vinden op deze website.

Daarnaast heb ik op Spotify de afspeellijst ‘Composer of the Month – 2018/2019 Edition‘ weer teruggehaald. Daar staan de aangegeven stukken in die je terug kunt vinden bij de betreffende componist.

Ook raad ik je aan om de podcast ‘Klassieke Mysteries‘ van NPO Radio 4 / AVROTROS te luisteren. Hierin worden mysteries rondom een aantal componisten ontrafeld. Erg spannend, leuk en leerzaam! Bij sommige componisten heb ik een mediaplayer toegevoegd met de aflevering over die componist.

Daarnaast is er op YouTube ook een hoop te vinden over klassieke muziek en analyses. Twee YouTube-channels die ik even toelicht zijn: ‘Sideways‘ en ‘Inside the Score‘. Waar mogelijk plaats ik een mediaplayer met de video onderaan de pagina van de desbetreffende componist. Het kan zeker geen kwaad om deze video’s te bekijken om een beter inzicht te krijgen in de muziek.

Belangrijk om te weten is dat deze lijst van muziek en componisten alles behalve compleet is! Er is zoveel te vinden en te ontdekken. En er is ook nog zoveel waar ik totaal geen weet van heb. Maar dat is het leuke van zo’n lange geschiedenis, je kan blijven ontdekken.

Mocht je nou niet weten hoe je naar bepaalde klassieke muziek moet luisteren, of wil je sowieso actiever luisteren naar de muziek, check dan de onderstaande video van YouTube-channel ‘Inside the Score’. Daarin worden handvatten gegeven hoe je naar bepaalde klassieke stijlen kan luisteren.

Ik wens je veel plezier met het ontdekken van de ‘klassieke muziek’ (of moet ik vanaf nu de term ‘kunstmuziek’ gebruiken?) Ga ontdekken, ga luisteren, maar vooral: ga genieten.

MuziekMeester Gido 🎵


Ga terug naar: 2018/2019 – Klassieke muziek

Inside the Score – How to listen to Classical Music: General ideas

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Eén opmerking over 'Inleiding op ‘Componist van de Maand – 2018/2019 Editie’'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: