Howard Shore

Howard Shore

Naam: Howard Leslie Shore

Geboren: 18 oktober 1946, Toronto, Ontario, Canada

Gestorven: /

Beroep: componist, dirigent

Muziekstijl: Soundtracks, klassieke muziek

Bekende werken:

Korte biografie

Op zijn achtste begon Howard Shore met het maken van muziek. Hij leerde een hoop verschillende instrumenten en begon rond zijn 13e in bandjes te spelen. Rond zijn 17e besloot Shore om muziek te studeren aan de Berklee College of Music in Boston. Van 1969 tot 1972 speelde Shore in een jazz-fusion band.

Zijn eerste film die hij gecomponeerde had, was een low-budget thriller genaamd ‘I Miss You, Hugs and Kisses’ in 1978. Deze werd opgevolgd door ‘The Brood’ in 1979. Deze laatste film was geregisseerd door David Cronenburg, waar hij uiteindelijk alle films van muziek van zou voorzien (op 1 film na).

De iconische scène halverwege The Fellowship of the Ring, waarin de reisgenootschap wordt gevormd.

Zijn grootste succes kwam in 2001, toen hij de muziek van ‘The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’ had gecomponeerd. Door deze film werd zijn naam enorm bekend. Hierdoor kreeg hij nog meer aanbiedingen om te componeren voor andere films. Toen bekend werd regisseur Peter Jackson (van ‘The Lord of the Rings’) dat hij de films van ‘The Hobbit’ zou regisseren, werd Shore gevraagd om terug te keren als componist.

In zijn leven heeft Shore verschillende prijzen gewonnen, zoals twee Oscars voor ‘beste soundtrack’ voor ‘The Fellowship of the Ring’ en ‘The Return of the King’ en een Oscar voor ‘beste originele lied’ voor ‘Return of the King’. Daarnaast heef Shore ook een aantal Golden Globes en Grammy’s gewonnen.

Hoewel Shore voor ‘The Lord of the Rings’ alle muziek heeft gecomponeerd, georkestreerd en gedirigeerd, besloot hij dat voor ‘The Hobbit’ niet te doen. Deze muziek heeft hij alleen gecomponeerd en twee anderen hebben deze muziek georkestreerd. Weer iemand anders heeft deze gedirigeerd. Behalve film 1 ‘An Unexpected Journey’, deze heeft hij wel georkestreerd. Dat had te maken met het feit dat de opnames in Nieuw-Zeeland plaatsvonden en Shore niet de mogelijkheid had om steeds heen en weer te moeten reizen.

In totaal heeft Shore over de tachtig films gecomponeerd, maar is hij ook actief als componist van niet-film gerelateerde muziek.

Dat Howard Shore zijn meesterwerk ‘The Lord of the Rings’ is, is niet alleen bij mij het geval. YouTube-channel ‘Inside the Score‘ heeft een driedelige serie gemaakt over hoe Howard Shore een meesterwerk heeft gemaakt. Onderaan de foto’s staan de drie filmpjes. Kijk en geniet vooral van deze video’s!

Bilbo en de dwergen aan de voet van Erebor in The Desolation of Smaug

Ga terug naar: 2019/2020 – Soundtracks

Inside the Score – How Howard Shore created a Masterpiece – Part I
Inside the Score – How Howard Shore created a Masterpiece – Part II
Inside the Score – How Howard Shore created a Masterpiece – Part III

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: