Jerry Goldsmith

Jerry Goldsmith

Naam: Jerry King Goldsmith

Geboren: 10 februari 1929, Los Angeles, Californië, Verenigde Staten

Gestorven: 21 juli 2004, Beverly Hills, Californië, Verenigde Staten

Beroep: componist, dirigent

Muziekstijl: Soundtracks

Bekende werken:

Korte biografie

Op zesjarige leeftijd begon Goldsmith met pianolessen. Vanaf zijn 14e studeerde hij compositie, muziektheorie en contrapunt aan de universiteit van Zuid-Californië. Daar maakte hij kennis met de beroemde filmcomponist Miklós Rósza, die hem inspireerde om filmmuziek te gaan schrijven en grote invloed had op zijn werk.

In de jaren ’50 debuteerde Goldsmith als huiscomponist van de radiozender CBS, waar hij tientallen thema’s voor componeerde. Begin jaren ’60 ontmoette hij de invloedrijke componist Alfred Newman, die zijn talent onderkende en hem aan zijn eerste grote compositieopdrachten hielp.

Zijn carrière nam een hoge vlucht toen hij muziek mocht componeren voor 20th Century Fox. Hierdoor vestigde Goldsmith zijn naam als een van de grootste componisten in de Amerikaanse filmindustrie.

Misschien wel de bekendste én beruchtste scène uit de film Basic Instinct

Ook was Goldsmith bevriend met Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, met wie hij samenwerkte aan de film ‘Total Recall’. Deze vriendschap leidde tot een van de hoogtepunten in zijn oeuvre, de muziek van Basic Instinct.

In 1976 won Goldsmith zijn eerste en enige Oscar voor ‘beste filmmuziek’ voor de film ‘The Omen’.

Ook verdiende Goldsmith zijn sporen als dirigent. Hij dirigeerde regelmatig zijn eigen werk bij het London Symphony Orchestra. In 2017 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame in de categorie ‘recording artist’.

Jerry Goldsmith is een bekendere naam onder de ‘veteranen’ of onder de filmmuziek kenners. Voor anderen zal het een relatief onbekende naam zijn. Dat is jammer, want hij heeft hele mooie muziek geschreven voor een aantal klassiekers!

Scène uit de film Mulan

Ga terug naar: 2019/2020 – Soundtracks

Gepubliceerd door MuziekMeester Gido

Ik ben Gido en zoals je al aan mijn naam kunt zien, ben ik dus muziekmeester. Dit doe ik met veel plezier op een internationale basisschool, met Nederlandse afdeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: